Blog

Ép munkahelyen ép lélek

Az elmúlt 2 évben nagyrészt minden vállalat átdolgozta a home office szabályzatát.

Különböző megoldások születtek. Heti 1-3 nap otthoni munkavégzés a legáltalánosabb, de van, ahol heti váltásban jelennek meg a csapatok, van ahol a vezetők és az irodai munkatársak mindennap otthonról dolgoznak. A  gyártásban és raktárban dolgozók azok, akik mindennap bejárnak a munkahelyükre.

Több tanulmányt, véleményt is olvastam arról, hogy a dolgozók hatékonyabban dolgoznak otthonról, a teljesítmény inkább javult, mint romlott, persze sokan úgy gondolják, hogy otthon nem jók a körülmények a munkához.

Mekkora az otthoni munkavégzéssel elégedettek és az elégedetlenek aránya? Ez a jó kérdés. 

Mint az üzleti változásokban általában, szélsőséges megoldások is, majd végül hibrid középutak születnek, ahol valakinek jobb lesz a helyzete, van akinek nem, lesznek nagyon elégedettek, és megmaradnak az örök háborgók és elégedetlenek. 

Célunk, hogy az elégedetlennek aránya alacsonyabb maradjon.

Egyre többször merül fel igény nagy és középvállalati szinten, de kisvállaltoknál is arra, hogy figyeljünk oda a dolgozók mentális helyzetére, hiszen ezt az egyre nagyobb vállalati hatékonysági elvárások is indokolttá teszik.  

Az otthoni munkavégzés nehézségeit fokozza a pandémia miatti elszigeteltség a munkatársaktól, illetve az otthoni összezártság a családdal, kisgyermekekkel, az estleges szűkös környezet és az is, hogy reggel 8-18 óráig megállás nélkül a laptop előtt ülnek a szellemi dolgozók.

Amikor elkezdünk visszatérni az irodába, sorra nyitnak meg az új rendszerrel, de most már jelenlétet is követelő munkarenddel az irodák, most derül ki igazán, hogy kire, milyen hatással volt a hosszú otthoni munkavégzés.

Magas stressz-szinttel járó munkaköröknélpl.  SSC, Call centerek - kiemelkedően fontos a munkáltatói gondoskodás a mentális stabilitásról. 

Tapasztalunk megnövekedett stresszszint emelkedést (alvászavar, koncentrációzavar, elmagányosodás, mozgásszegény életmódból fakadó egészségügyi problémák), amelyekre a munkáltatóknak is kötelessége lenne odafigyelni.

Egyre többször látjuk, hogy egy- egy vállalat nyújt pszichológiai tanácsadást, employee assistancehappiness, stresszkezelési programokat a dolgozóinak, ezzel is támogatva a visszatérést az irodába. 

Harward Business Review: Help Your Employees Who Are Anxious About Returning to the Office >>

Bordás Beáta / Ügyvezető

A Rubicon Business Solution kidolgozza Önöknek azt a wellbeing programot, amire a dolgozóiknak mentális egészségük fitten tartásához szüksége van. 

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Ajánlatkérés